Slaapapneu

Apneu is Grieks (Apnea) en betekent letterlijk “zonder adem”. Een apneu is een aaneengesloten pauze in de ademhaling van meer dan 10 seconden. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van Apneu.

Ontstaan slaapapneu
‘s Nachts verslappen de spieren, waaronder de tong. Deze zakt in de luchtweg. De spieren kunnen zodanig verslappen zodat de luchtwegen geheel door de tong worden afgesloten. Er ontstaat een blokkade en ademhalen is niet meer mogelijk. Hierdoor ontvangen de hersenen tijdelijk geen zuurstof en vindt er een tekort plaats. Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd om wakker te worden zodat er adem gehaald kan worden.

Hoe kan ik slaapapneu herkennen
Bij een apneu hoort vaak ook heftig snurken en veel bewegingsonrust. Mensen met slaapapneu hebben dikwijls last van concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarnaast kunnen obesitas, alcohol, het hebben van een grote tong een onderkaak die naar achteren staat apneu in de hand werken.

Tijdelijke ademstops blijven meestal onopgemerkt. Daarom speelt de partner een belangrijke rol. Deze merkt eerder wanneer ademhaling stopt. Ook snurken en onrustig slaapgedrag zijn kenmerken.

Online zijn er een apneutests die je kan doen. Om een definitieve slaapapneu diagnose te krijgen moet er slaaponderzoek gedaan worden. Deze doe je meestal thuis, maar kan ook in een kliniek plaatsvinden.

Openingstijden SNOOOR Purmerend per 23 oktober 2023.

Maandag 08:00-17:00
Dinsdag 08:00-17:00
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag 08:00-16:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Meer informatie

U dient een verwijzing van uw KNO- of longarts te hebben om in aanmerking te komen voor vergoeding van een MRA tegen slaap apneu uit het basispakket.

Locatie

Kerkstraat 247
1017GW AMSTERDAM

Telefoon: 085-0805092

Route